4 de maig, Dia del Bomber/a Forestal

0
0
0
s2smodern

Novament, avui 4 de maig commemorem el dia internacional de la Bombera i el Bomber Forestal, marcat per una pandèmia mundial de la Covid-19 que sembla donar-nos una petita treva i de la qual ja estem en el camí per a la seva sortida.

Aquest últim any ha estat bastant complicat per a tota la ciutadania, i no menys per als gairebé 25.000 professionals que componen el col·lectiu a tot l'estat. De fet, les i els Bombers Forestals han continuat treballant durament contra el virus realitzant desinfeccions o suport logístics per la pandèmia, i també enfrontant-se als 7745 sinistres que van cremar 65.923 ha. en 2020, i als 1415 sinistres que llancen 13.399 ha. de superfície cremada en aquest any, només comptabilitzades dades a 31 de març. Però els SPEIF no sols participen en Incendis forestals, sinó també en suport a les contingències en el medi natural i rural, col·laborant amb la resta de recursos en cerques i rescats de persones desaparegudes, inundacions o episodis hivernals. Exemple va ser la Borrasca Filomena, on es va mobilitzar al gruix del col·lectiu, encara que per desgràcia, sense mitjans materials adequats, en condicions precàries i no sempre amb el mateix resultat en les diferents Comunitats.

Així, des d'UGT Serveis Públics vam haver de tornar a denunciar en cada territori tals vulneracions de drets, i haver d'instar el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic que el tan esperat AVANTPROJECTE DE LLEI D'ESTATUT BASICO DEL PERSONAL ADSCRIT Als SERVEIS DE PREVENCIÓ I EXTINCIÓ D'INCENDIS FORESTALS, ha de ser una realitat. Sense aquesta norma, la falta d'homogeneïtzació dels SPEIF, que estan vinculats a les diferents CC.AA., manté al col·lectiu immers en diferències i greuges comparatius quant a drets laborals, socials i econòmics que sofreixen les i els professionals.

Per això, UGT Serveis Públics al costat de CC.OO. i CSIF, hem treballat per a presentar aportacions a l'esborrany emès pel MITERD, en el qual hem deixat constància de la importància que té la construcció d'un text que acabi amb la problemàtica del col·lectiu, que a causa de la falta de regulació estatal, en cas d'emergència dificulta una resposta coordinada estatal, tal com reflecteix la constitució en el seu articulat 149. 1., 23a i 29a que marquen les competències de l'Estat en les matèries que concerneixen a aquesta activitat i que, també desenvolupa la Llei de muntanyes 43/2003, la Directriu Bàsica sobre Incendis Forestals de 2013 i la Llei de Protecció Civil de 2015. Per tant, els pilars bàsics de regulació estatal han de ser:

L'aposta per un Servei Públic i de qualitat, abandonant la senda de Comunitats Autònomes que aposten per models de privatització.
Una Categorització segons marca el CNO-11 com a Bombers Forestals, sota l'epígraf 5932.
Desenvolupament de la funcions identitàries en tot el territori, com són el “Planificar, coordinar, i/o realitzar labors de prevenció, detecció, vigilància, restauració i extinció d'incendis forestals, així com informar la població sobre els mateixos i recolzar en les contingències en el medi natural i rural”.
La implementació de plans de formació a través de les qualificacions i certificacions marcades en els RD de 2011 i 2013, i plans d'acreditació que valorin els anys d'experiència del personal.
Que els professionals Bombers Forestals estiguin vinculats a l'activitat que desenvolupen, que no és una altra que la corresponent al CNAE 8425 de Protecció Civil.
Regulació en matèria de Seguretat i Salut, mitjançant un catàleg dels riscos afegits a l'activitat que es realitza, com són la toxicitat, perillositat, penúria… i les malalties professionals que deriven el treball.
Establiment d'una adaptació de llocs de treball, els Coeficients Reductors i Edat de Jubilació Anticipada, que garanteixin un final de vida laboral digne dels nostres “majors”.
A més, els tres sindicats considerem que a través d'aquesta norma, no sols acabaríem d'una vegada per sempre amb problemes que sofreix el col·lectiu, sinó que s'estaria donant una cobertura en les possibles emergències que esdevinguin en les zones rurals de l'anomenada “Espanya buidada”, tan vulnerable i desproveïda de serveis bàsics a la protecció de la ciutadania, o mancada d'una resposta eficaç i adequada en matèria de protecció civil.

Per tot això, des d'UGT Serveis Públics desitgem que aquest dia de la Bombera i el Bomber Forestal, no sols sigui una data de commemoració, sinó que ho prenguem com una jornada contínua on la reivindicació constant per la defensa dels nostres drets acabi en la millora d'un col·lectiu que cada any es demostra més necessari per a la ciutadania i l'actual problemàtica ambiental.

volver arriba

Coneix-nos

Sectors

Serveis

 • Assessorament laboral.
 • Atlantis - Cobertura de protecció en cas d'atur.
 • Caixa de resistència.
 • Descomptes per afiliats.
 • Formació Professional.
 • Formació ocupacional.
 • Formació sindical.
 • Habitatge social.
 • Oficina tècnica de prevenció de riscos laboral.
 • Servei d'informació social.
 • Servei lingüístic.

Enllaços d'interès

SEGUEIX-NOS

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".