EL SINDICAT PROFESSIONAL D'AGENTS DE MEDI AMBIENT FeSP-UGT DENUNCIA LA FALTA DE PLACES D'AGENTS. I SOL·LICITA UN AUGMENT PER TAL DE GARANTIR UNA VIGILÀNCIA ADEQUADA DEL MEDI AMBIENT

EL SINDICAT PROFESSIONAL D'AGENTS DE MEDI AMBIENT FeSP-UGT DENUNCIA LA FALTA DE PLACES D'AGENTS. I SOL·LICITA UN AUGMENT PER TAL DE GARANTIR UNA VIGILÀNCIA ADEQUADA DEL MEDI AMBIENT
0
0
0
s2smodern

Des del Sindicat professional d’Agents de Medi Ambient FeSP-UGT manifestam la nostra preocupació per la situació actual de manca d’efectius i de mitjans al Servei d’Agents de Medi Ambient del Govern Balear.
Malgrat que durant aquesta legislatura la Conselleria ha mostrat una iniciativa positiva vers la protecció mediambiental, com es reflexa amb la creació del Parc Natural d’Es Trenc i el Salobrar de Campos, amb l’augment de territori protegit per la Xarxa Natura 2000 i amb el Decret de posidònia, aquesta no serà efectiva sense la necessària inversió en personal i mitjans que, a dia d’avui, no està essent suficient.

Abans de l’inici d’aquesta legislatura, la situació al Servei d’agents de medi ambient, quant a personal i mitjans, ja presentava moltes mancances. L’insuficient nombre d’Agents a totes les illes és un fet que es ve denunciant des de fa molts d’anys i que, darrerament, encara s ́ha fet més notable amb l’augment de la normativa ambiental i de la pressió humana damunt el nostre patrimoni natural

En aquests darrers anys, l’ús de les xarxes socials, que s ́han emplenat de denúncies i queixes amb fotografies i gravacions d’infraccions o d’activitats delictives contra el medi natural, han evidenciat l’augment d’afeccions incontrolades sobre aquest. Això fa palès la falta de vigilància amb els efectius actuals, del tot insuficients, i provoca una percepció al ciutadà d’ineficiència per part de l’administració i d’impunitat pels infractors.

Reconeixem l’esforç per la creació de sis noves places d’Agent de medi ambient a les Illes que es va fer a principi d’any. Així i tot, part d’aquestes places encara no estan ocupades, malgrat la necessitat d’haver-les cobert abans de l’inici de la temporada d’estiu. De totes maneres, aquestes sis places, en la situació actual de forta pressió humana sobre el medi natural, són, des de la nostra perspectiva irrisòries i comporta que aquest augment de personal sigui del tot insuficient.

L’actual vigilància ambiental marítima és marcadament limitada. Els Agents de medi ambient, a dia d’avui, encara no disposam de cap embarcació pròpia. Al 2017 ja vàrem proposar a la Conselleria la creació d’una unitat marítima dels Agents de medi ambient; aquesta proposta no ha rebut cap resposta concreta. Hi ha altres comunitats autònomes que sí que aposten pels seus agents per realitzar la vigilància i custòdia del medi marí. Bons exemples són Múrcia, on els Agents disposen d’embarcacions de vigilància marítima; o com a Catalunya, on els Agents Rurals tenen patrulles marítimes per a la vigilància de la pesca furtiva, protecció del corall i els fondejos sobre posidònia.

No podem considerar una opció adequada que es vulgui substituir els Agents de medi ambient per personal no funcionari, contractat mitjançant empreses públiques, per fer una “vigilància” dels espais naturals protegits o de la posidònia. La vigilància i custòdia dels bens jurídics ambientals de les Illes Balears correspon als seus agents de l’autoritat, que són els agents de medi ambient, funcionaris del Govern.

Finalment, lamentam la incapacitat d’aquesta Administració de dur a terme un projecte tan important per al nostre col·lectiu com és la Llei de creació del cos d’Agents de medi ambient, que reguli i recolzi la nostra feina amb una normativa pròpia de la Comunitat Autònoma. Aquesta proposta va passar pel Parlament de les Illes Balears com a Proposició No de Llei i va ser aprovada per tots els partits polítics. Aquesta Llei podria regular a tot el col·lectiu d’Agents de medi ambient, indiferentment de l’administració a la qual pertanyin (GOIB, Consells Insulars), tal i com es va fer l’any 1989 a les Illes Canàries.

volver arriba

Coneix-nos

Sectors

Serveis

  • Guia de serveis

Enllaços d'interès

SEGUEIX-NOS

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".