S'equiparen els permisos per naixement per a tots dos progenitors a 16 SETMANES

S'equiparen els permisos per naixement per a tots dos progenitors a 16 SETMANES
0
0
0
s2smodern

Des de l'1 de gener de 2021, s'ha equiparat la durada del permís per naixement i cura del menor per als dos progenitors, tant en els casos de part com adopció, que substitueix als anteriors permisos de maternitat i paternitat, i comprèn el part i la cura dels fills i filles menors de 12 mesos.

Amb l'entrada en vigor d'aquesta equiparació en la durada del permís per naixement i adopció per a mares i pares, el dret es configura com un dret individual i intransferible i, des d'UGT, celebrem aquesta equiparació, ja que aquesta nova regulació respon a una de nostres més antigues reivindicacions.

Aquests són les qüestions més destacables a recordar:

El naixement comprèn el part i cura del menor, suspèn el contracte de la mare biològica durant 16 setmanes, 6 setmanes obligatòries a continuació del part i a jornada completa, per a assegurar la protecció salut de la mare.
L'altre progenitor, per al compliment dels deures de cura, té dret a suspendre el seu contracte en cas de naixement de fill d'igual forma que la mare durant 16 setmanes, de les quals 6 setmanes seran obligatòries ininterrompudes immediatament posteriors al part i també han de gaudir-se a jornada completa.
Les 10 setmanes restants poden gaudir-se a voluntat dels progenitors, després de les 6 setmanes obligatòries, en períodes setmanals de forma acumulada o interrompuda fins que el fill compleixi 12 mesos. I aquestes 10 setmanes es poden gaudir a jornada completa o parcial previ acord entre persona treballadora i l'empresa.

Aquest dret es configura com un dret individual de la persona treballadora sense que pugui transferir-se el seu exercici a l'altre progenitor. Per tant, a partir de gener 2021, desapareix la possibilitat de cessió de la mare a favor del pare o un altre progenitor.
Hi ha una ampliació de la durada de la suspensió de 16 setmanes en els següents casos:

1 setmana per a cada progenitor, per cada fill/a, a partir del segon, en cas de naixement múltiple.
1 setmana per a cada progenitor en cas de discapacitat de de el fill.
La mare biològica pot anticipar l'exercici d'aquest dret fins a 4 setmanes abans de la data previsible de part.

En cas de defunció de fill/a, el període no es redueix tret que, es reincorporin al treball, finalitzades les 6 setmanes obligatòries posteriors al part.

La persona treballadora de comunicar a l'empresa l'exercici d'aquest dret, amb una antelació mínima de 15 dies, en els termes establerts en els convenis col·lectius.

Quan els dos progenitors que exerceixin aquest dret treballin per a la mateixa empresa, l'adreça empresarial podrà limitar el seu exercici simultani per raons fundades i objectives, degudament motivades per escrit.

I igualment en els supòsits d'adopció, guarda amb finalitats d'adopció i acolliment, cada adoptant, guardador o acollidor disposarà de 16 setmanes de permís.

volver arriba

Coneix-nos

Sectors

Serveis

 • Assessorament laboral.
 • Atlantis - Cobertura de protecció en cas d'atur.
 • Caixa de resistència.
 • Descomptes per afiliats.
 • Formació Professional.
 • Formació ocupacional.
 • Formació sindical.
 • Habitatge social.
 • Oficina tècnica de prevenció de riscos laboral.
 • Servei d'informació social.
 • Servei lingüístic.

Enllaços d'interès

SEGUEIX-NOS

Utilizamos cookies propias y de terceros para nuestros servicios, analizar sus hábitos de navegación, elaborar información estadística e inferir grupos de interés. Además compartimos los análisis de navegación y los grupos de interés con terceros. Al clicar en "Aceptar" o SI CONTINÚA NAVEGANDO, ACEPTA SU USO. También puede CONFIGURAR O RECHAZAR la instalación de cookies  “Cambiando la configuración de su navegador".